Tässä kirjoitussarjassa erikoistutkija Pekka Mustonen analysoi kuukausittain Helsinkiin kohdistuvaa matkailua. Lyhyet raportit pureutuvat ilmiöihin ja muutoksiin tilastolukujen takana, ja niissä pohditaan kunkin ajanjakson erityispiirteitä sekä sivutaan keskeisimpien kilpailijakaupunkien tilannetta. Kirjoittaja ottaa mielellään vastaan palautetta ja toiveita aihepiireistä (pekka.mustonen@hel.fi).
Yöpymisten kasvu jatkui edellisten kuukausien tapaan myös huhtikuussa. Erityisen merkittävää kasvu oli ulkomaisissa yöpymisissä (21 %) ja toisaalta lomamatkoihin liittyvissä yöpymisissä (25 %). Kotimaanmatkojen kohdalla kasvu oli hieman verkkaisempaa, mutta siltikin lähes kymmenen prosenttia. Työmatkayöpymiset kasvoivat kuusi prosenttia.
Työmatkoihin liittyviä yöpymisiä oli tuttuun tapaan lomamatkayöpymisiä enemmän. Viime vuosina vain kesäkuukausina lomamatkayöpymiset ovat ylittäneet työmatkayöpymiset, mikä selittyy enemmän lomamatkailun sesonkiluonteisuudella kuin työmatkojen hiipumisella, vaikka toki kesällä työmatkat vähenevät. Kuten kuviosta nähdään, lomamatkojen kohdalla yöpymishuiput ovat paljon työmatkoja selvempiä.
Maaliskuun raportissa esitettiin aikasarja kiinalaisten, japanilaisten ja venäläisten yöpymisistä. Verrattuna maaliskuuhun 2017, huhtikuussa venäläisten yöpymiset pysyivät lähes ennallaan, kiinalaisten yöpymiset laskivat hieman, mutta japanilaisten yöpymiset putosivat lähes puoleen. Niin ikään edellisessä raportissa ennakoin, että japanilaisten yöpymiset olisivat normaalia kasvukäyrää korkeammalla tasolla myös huhtikuussa taitoluistelun MM-kisojen (29.3.–2.4.2017) takia. Nehän ulottuivat huhtikuun puolelle. Näin ei kuitenkaan lukujen valossa näytä käyneen. Luultavasti iso osa kisaturisteista poistui paikkakunnalta jo päivää ennen kisojen päättymistä.
Jos yöpymisiä kuitenkin verrataan edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan, kuten usein tapana on, luvut kääntyvät reilusti plussalle. Venäläisillä ja japanilaisilla yöpymisiä oli huhtikuussa noin 50 % enemmän kuin vuotta aiemmin ja kiinalaisten yöpymiset kasvoivat peräti 82 %. Kun tarkastellaan huhtikuun yöpymisiä muutama vuosi taaksepäin, huomataan, että kiinalaisten yöpymiset ovat kasvaneet varsin tasaista tahtia ja huhtikuun yöpymiset ovat kolminkertaistuneet kolmessa vuodessa. Japanilaisten yöpymiset ovat samassa ajassa tuplaantuneet ja venäläistenkin yöpymiset ovat jo melkein vuoden 2014 tasolla.
Kuvio 2. Venäläisten, kiinalaisten ja japanilaisten yöpymiset huhtikuussa 2014-2017. Lähde: Visiittori.fi (Tak Oy).
Huhtikuun yöpymistiedot puuttuvat vielä Tukholmasta ja Tallinnasta. Kööpenhaminan ja Oslon yöpymiset sen sijaan on jo julkaistu. Kööpenhaminassa ulkomaiset yöpymiset kasvoivat 15,5 prosenttia (Helsingissä siis 21 %) ja Oslossa vajaa neljä prosenttia.
Maaliskuun raportissa esitettiin kiinalaisten yöpymisten kehitys viime vuosien aikana näissä samoissa kaupungeissa. Kuviosta havaittiin, että Kööpenhamina on ollut selvästi seuraavina tulevia Helsinkiä ja Tukholmaa edellä.
Nyt huhtikuussa kiinalaisten yöpymiset kasvoivat Kööpenhaminassa 12,4 prosenttia. Helsingissähän kasvua oli yli 80 prosenttia. Kiinalaisten yöpymisten kokonaismäärässä huhtikuussa 2017 Helsinki oli kuitenkin jonkin verran Kööpenhaminaa jäljessä, mutta Helsingin vahva alkuvuosi on kääntänyt tilanteen alkuvuoden osalta ympäri. Ensimmäisen vuosikolmanneksen aikana Helsinki on reilusti Kööpenhaminaa edellä kiinalaisten yöpymisissä. Kiinalaisia yöpyi tammi-maaliskuussa Helsingissä ja Tukholmassa aivan saman verran, joten Tukholman toivottavasti pian julkaistavat huhtikuun luvut ehkä antavat osviittaa jo alkaneesta kesästä.
Kahden kuukauden päästä saamme kesäkuun yöpymistiedot. Ihmisvirtoja voimme toki parhaillaan tarkkailla kaduilla ja tehdä arvailuja. Risteilyvieraita kaduilla ainakin näkyy runsaasti. Valitettavasti he ovat ainakin näiden yöpymistilastojen ulottumattomissa.
Yöpymisten tilastoinnissa ollaan suhteellisen varmalla pohjalla, joskin silläkin kentällä on tietenkin omat puutteensa. Kaikkein pienimmät majoitusliikkeet ja esimerkiksi Airbnb:n tyyliset toimijat jäävät ulkopuolelle. On siis oletettavaa, että kaupunkivertailut eivät aina kerro koko totuutta. Mitä enemmän vertaismajoituspalveluita käytetään, sitä kauempana viralliset majoitustilastot ovat todellisista yöpymismääristä. Tilastojen avulla emme kuitenkaan vielä pääse tähän ilmiöön tarpeeksi luotettavasti käsiksi, mutta tämä vääristymä pitää ainakin tiedostaa. Joka tapauksessa, elokuussa on puolivuosiraportin aika ja ainakin siis yöpymistilastojen valossa saamme ehkä silloin viitteitä siitä, olisiko Helsinki vihdoin ottamassa Tukholman ja Kööpenhaminan vuositason kaulaa kiinni. Yöpymisten kasvu näin alkuvuonna ainakin viittaisi siihen suuntaan.
Taustamuistutukseksi kokonaiskuva: Vaikka ulkomaalaisten yöpymiset ovat Helsingissä tällä hetkellä kasvussa, vuositason tarkasteluissa Helsinki on ollut viime vuodet kilpailijoitaan, erityisesti Tukholmaa ja Kööpenhaminaa, jäljessä. Ulkomaalaisten yöpymisten kokonaismäärässä Helsinki on Oslon kanssa suunnilleen samoissa luvuissa. Tallinnassa yövytään toki paljon myös, mutta siihen me suomalaiset olemme itse syyllisiä. Samoista matkailijoista kilpailemme – ainakin vielä toistaiseksi – näiden muiden kaupunkien kanssa.
Kuvio 3. Ulkomaalaisten yöpymiset Helsingissä ja kilpailijakaupungeissa vuosina 2010-2016. Lähde: Visiittori.fi (Tak Oy).
Pekka Mustonen toimii erikoistutkijana Helsingin kaupunginkansliassa kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikössä.
Kommentoi