Helsinki
Sivustoa ei enää päivitetä 1.3.2023 alkaen.

Helsingin kaupunginkanslian julkaisemat uudet tutkimusartikkelit löytyvät sivustolta kaupunkitieto.hel.fi.

Artikkelit

Artikkeli |  31.01.2023Timo Cantell

Pääkirjoitus 4/2022

Kaupunkien ja kaupunkielämän houkuttelevuuteen liittyviä kysymyksiä on pohdittu paljon koronapandemian aikana. Helsingin ja muiden kaupunkien tulevaisuuden kannalta on olennaista, että kaupungissa halutaan asua ja niin asuinalueilla kuin keskusta-alueella viihdytään.

Lue lisää>
Kvartti 1/2022 |  13.04.2022Timo Cantell

Pääkirjoitus: Helsinkiläisten arjessa voi näkyä sekä koronakriisin että sotatilanteen vaikutuksia

Venäjän sota Ukrainassa tulee vaikuttamaan Helsinkiin epäilemättä monellakin tavalla, esimerkiksi sitä kautta, että Ukrainasta paenneita ihmisiä sijoittuu lyhyesti tai pitkäaikaisemmin myös Suomeen.

Lue lisää>
Kvartti 2/2020 |  21.08.2020Timo Cantell

Pääkirjoitus 2/2020

Kaupungin tulee tarjota toimivia palveluja kasvavalle asukasjoukolleen myös poikkeustilanteissa, joissa resurssit niiden tuottamiseen saattavat olla aikaisempaa niukemmat. Helsingin yhtenä vahvuutena ovat luotettavat tietoaineistot, jotka auttavat tulevaisuuden suunnittelussa.

Lue lisää>

Helsinki-barometri: Asukkaat kokevat kaupungin hyvin toimivaksi

Kaupunki on selvittänyt kyselyllä asukkaidensa tyytyväisyyttä Helsingin toimivuuteen asuinpaikkana sekä sitä, kuinka todennäköisesti he suosittelisivat Helsinkiä muualla asuville. Tässä artikkelissa esitellään kyselyn päätuloksia. Helsingin toimivuus saa vastaajilta hyvän arvosanan, ja he kiittävät erityisesti kaupungin turvallisuutta, kehittymistä, kansainvälisyyttä ja luonnonläheisyyttä. Suositteluindeksissä Helsingin saama arvio on tyydyttävä.

Lue lisää>

Uutinen: Pohjoismaiset tilastoalan asiantuntijat keskustelivat alan kehitysnäkymistä

Tulevaisuus edellyttää tilastoalan viranomaisilta uudenlaisia työtapoja ja entistä monipuolisempaa yhteistyötä. Tilastoala on tunnistanut myös muun muassa valeuutisiin ja vaihtoehtoisiin totuuksiin liittyvät ongelmat ja tarttunut niihin.

Lue lisää>
Kvartti 3/2019 |  20.09.2019Timo Cantell

Pääkirjoitus 3/2019

Suomen alhainen syntyvyys on herättänyt tänä vuonna paljon keskustelua niin tiedotusvälineissä kuin väestökehityksen asiantuntijoiden parissa. Helsingin tilanne poikkeaa koko maan kehityksestä.

Lue lisää>

Kestäviä kaupunkeja ei voi suunnitella sektori kerrallaan

Kaupunkien kestävä tulevaisuus vaatiikin kykyä asiantuntijuusrajat ylittävään yhteistyöhön. Emme kuitenkaan ymmärrä vielä riittävästi sitä, miten tällaisen asiantuntijayhteistyön rakenteet vaikuttavat suunnitteluratkaisuiden kestävyyteen - ja sen myötä kaupunkeihin elinympäristöinämme. Tässä artikkelissa kuvataan tutkimusta, jossa asiantuntijayhteistyön arkea tarkasteltiin aidossa kaupunkisuunnittelukontekstissa.

Lue lisää>
Kvartti 1/2019 |  28.03.2019Timo Cantell

Pääkirjoitus 1/2019

Helsinki on hyvää elämää varten. Tällä lauseella avautuu Helsingin kaupunkistrategia. Uusin Kvartti-lehden numero tarjoaa jälleen useita eri näkökulmia siihen, miten helsinkiläiset voivat ja viihtyvät kaupungissaan.

Lue lisää>

Kaupunkitutkimusyhteistyö tiivistyy pääkaupunkiseudulla

Kaupungit ja yliopistot ovat parhaimmillaan toistensa tuottavimpia yhteistyökumppaneita, jolloin tiede ja käytäntö kohtaavat kaupungin kehittämisprosesseissa ja testiympäristöissä. Pahimmillaan kaupunki ja yliopisto voivat olla rinnakkaistodellisuuksia, jossa akateeminen kupla ja kaupunkikoneisto eivät löydä yhteisiä intressejä. Pääkaupunkiseudulla on kuitenkin jo pitkään pyritty aktiivisesti tukemaan yliopistojen ja kaupunkien välistä yhteistyötä ja tiedonvaihtoa tutkimuksessa. Tutkimuksen ja käytännön yhdistäminen vaatii silti jatkuvaa kehittämistyötä.

Lue lisää>
Kvartti 4/2018 |  18.01.2019Timo Cantell

Pääkirjoitus 4/2018

Uusimmassa Kvartti-lehdessä käsitellään muun muassa Helsingin seudun väestönkasvua, joka kehittyy ennusteiden mukaan melko erilaisella tavalla muuhun maahan verrattuna. Lisäksi vertaillaan ulkomaalaistaustaisen väestön tilannetta pääkaupunkiseudun suurissa kaupungeissa ja tarkastellaan näiden kaupunkien kotouttamisohjelmia.

Lue lisää>

Helsingin energiatietojen esittäminen 3D-kaupunkimallissa tuo työkaluja ilmastonmuutoksen hillintään

Helsingissä on jo useita vuosia haaveiltu, että energiansäästöön ja uusiutuvaan energiaan liittyviä tietoja saataisiin kartalle, jotta kaupungin suunnittelijoilla olisi paremmat työkalut ilmastonmuutoksen hillintään. Helmikuussa 2018 valmistui kaupungin energia- ja ilmastoatlas, joka julkaistiin kaikille avoimena verkkopalveluna. Mistä tässä atlaksessa on kyse?

Lue lisää>
Kvartti 3/2018 |  17.12.2018Timo Cantell

Pääkirjoitus 3/2018

Tämänkertainen Kvartti-lehti tarkastelee helsinkiläiseen kaupunkiympäristöön ja -luontoon liittyviä seikkoja useista eri näkökulmista.

Lue lisää>
Kvartti 1/2018 |  07.08.2018Timo Cantell

Pääkirjoitus 1/2018

Kun puhutaan kaupungistumisesta, puhutaan usein taloudellisen aktiivisuuden keskittymisestä ja tiivistymisestä, työmarkkinoiden muutoksista, väestön muuttoliikkeestä, maahanmuutosta, asumisesta, kaupunkirakenteen eriytymisestä tai kaupunkikulttuurin erityisistä muodoista. Tämän lehden artikkeleissa käsitellään näitä kaupungistumisen eri näkökulmia, mutta myös kaupunkilaisuutta – suurkaupunkilaista identiteettiä – sekä kaupunkia erilaisten ihmisten kohtaamispaikkana.

Lue lisää>
Kvartti 4/2017 |  14.12.2017Timo Cantell

Pääkirjoitus 4/2017

Kaikkia kaupunkeja kiinnostaa niiden eri alueiden tilanne ja kehittyminen. Myös Helsinki tarvitsee tietoa alueidensa asukasrakenteesta, asukkaiden terveydestä, taloudellisesta tilanteesta, viheralueista, turvallisuudesta ja maineesta. Alueiden tilanne voi muuttuakin, vaikkapa uusien liikenneyhteyksien tai rakentamisen myötä. Tämä Kvartti-lehti esittelee näkökohtia kaupunginosien ja kaupunkirakenteen tarkasteluun.

Lue lisää>
Kvartti 3/2017 |  02.11.2017Timo Cantell

Pääkirjoitus 3/2017

Tehdäänpä pieni karttaharjoitus. Jos Helsingin rautatieasemalta piirtää kehän 15 kilometrin säteellä Vuosaaren rannasta kohti Lauttasaaren kärkeä lännessä – pysytellen kuitenkin Helsingin rajojen puitteissa – niin tämän kaaren sisälle mahtuu yli 100 000 alle 18-vuotiasta lasta ja nuorta.

Lue lisää>
Artikkeli |  14.09.2017Pekka Valkama

Alueellistamista paikallisuuden tarpeisiin

Kuntapalvelujen alueellistamistoimilla on pitkä historia. Kunnat ovat yhdistäneet voimavarojaan ja luoneet uusia alueellisia palveluja samankaltaisista institutionaalisista lähtökohdista käsin. Suunniteltu maakunta- ja soteuudistus on kuitenkin nyt ottamassa kamppailuvoiton lokalistisista voimista.

Lue lisää>
Artikkeli |  23.05.2017Timo Cantell

Pääkirjoitus 2/2017

Kaupunkielämän kirjo on laaja, joten sen tavoittaminen edellyttää tutkijoilta monipuolisia tarkastelutapoja. Sekä aineistojen että erilaisten menetelmien löytäminen vaatii asiantuntijoilta valveutuneisuutta ja joskus hieman luovuuttakin.

Lue lisää>
Artikkeli |  19.05.2017Pekka Mustonen

Matkailijoiden yöpymiset Helsingissä kääntyneet lupaavaan kasvuun

Esimerkiksi venäläisten yöpymiset, jotka olivat viimeisen muutaman vuoden aikana pudonneet puoleen, ovat taas aivan viime aikoina hieman kasvaneet. Artikkeli jatkaa Helsingin kuukausittaisia matkailutilastoja analysoivaa kirjoitussarjaa, ja vuorossa ovat nyt maaliskuun matkailutilastot.

Lue lisää>
Artikkeli |  21.04.2017Pekka Mustonen

Kiinalaisten matkailijoiden yöpymiset kasvussa - mitä ilmiö merkitsee Helsingissä?

Kiinalaisten pääkaupunkiseudun kesäyöpymisistä puolet tapahtuu muualla kuin Helsingissä, mikä tietenkin johtuu suurimmaksi osaksi vaihtomatkustajista, jotka jäävät yöpymään Vantaalle. Helsinkiinkin heitä mahtuisi, sillä ainakin tilastoidun hotellikapasiteetin perusteella tilaa olisi.

Lue lisää>
Artikkeli |  13.04.2017Pekka Mustonen

Kurkistuksia matkailutilastojen taakse – tammikuu 2017

Matkailua tilastoidaan paljon: jokainen kaupunki tai maa on kiinnostunut matkailuluvuista ja haluaa yleensä niitä kasvattaa. Ongelmana tietojen hyödyntämisen näkökulmasta on usein niiden pintapuolisuus. Uudessa kirjoitussarjassa pureudutaan ilmiöihin tilastolukujen takana ja tarkastellaan Helsingin tilannetta myös suhteessa vertailukaupunkeihin.

Lue lisää>

Selaa artikkeleita

  • Aihealueen mukaan
  • Julkaisuajan mukaan
  • Kvartin numeron mukaan