Helsinki
Sivustoa ei enää päivitetä 1.3.2023 alkaen.

Helsingin kaupunginkanslian julkaisemat uudet tutkimusartikkelit löytyvät sivustolta kaupunkitieto.hel.fi.

Artikkelit

Artikkeli |  19.01.2023Jenni Erjansola

Viihtyisyyttä mutta myös epäjärjestyksen pelkoa – helsinkiläiset kommentoivat kaupunkiturvallisuutta

Uusimman Helsingin turvallisuustutkimuksen avovastauksissa korostuivat sosiaaliset pelot kaupunkitilassa. Esimerkiksi jengiytyminen ja nuorisojoukot nousivat huolenaiheena esiin tavalla, jota aiemmissa turvallisuustutkimuksissa ei ole nähty.

Lue lisää>
Artikkeli |  10.01.2023Jenni Erjansola

Vastavalmistuneiden työttömyys on muita korkeampaa kaikilla koulutusasteilla – työvoimapula-aloilla tilanne on parempi

Artikkelissa tarkastellaan Helsingin seudun oppilaitoksista valmistuneiden työllisyystilannetta ammattikoulutuksesta, ammattikorkeakouluista sekä yliopistoista valmistuneiden osalta. Erikseen katsotaan myös tiettyjen työvoimapulasta kärsivien alojen, lähihoitajien, sairaanhoitajien ja varhaiskasvatuksen opettajien, tilannetta.

Lue lisää>

Maineen vangit? Kaupunkikoulujen maineiden yhteys naapurustoihin segregaation riskinä ja kehittämisen mahdollisuutena

Koulun maineella on vaikutusta perheiden kouluvalintoihin ja oppilaiden itsetuntoon. Tutkimuksemme osoittaa, että maine ei kuitenkaan riipu yksin koulun laadusta tai toiminnasta, vaan asuinalueiden maine tihkuu osaksi koulua koskevaa julkista keskustelua ja osaksi alueen ulkopuolisten oletuksia koulun laadusta. Jos koulun toimiva yhteisö ja laadukas opetus saadaan tehtyä näkyväksi, vetovoimainen koulu toisaalta voi myös tukea alueiden positiivista kehitystä.

Lue lisää>
Kvartti 2/2022 |  09.08.2022Timo Cantell

Pääkirjoitus 2/2022

Uusimman Kvartti-lehden artikkeleissa käsitellään helsinkiläisten hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä kysymyksiä.

Lue lisää>

Aktiivit, passiivit, omatoimiset, epäsäännölliset ja ohjatut – Helsinkiläisnuorten joukosta voidaan tunnistaa viisi liikunnan harrastajaprofiilia

Suuri osa Helsingin nuorista on aktiivisia tai omatoimisia liikunnan harrastajia, mutta runsas kymmenesosa on passiiviliikkujia.

Lue lisää>
Kvartti 2/2022 |  14.06.2022Netta Mäki

Rahapelaaminen ja peliongelmat yleisimpiä vähän koulutetuilla ja talousvaikeuksia kokevilla

Yli puolet pääkaupunkiseudulla asuvista miehistä ja lähes 40 prosenttia naisista pelaa rahapelejä. Rahapelaaminen on vähentynyt korona-aikana, mutta samalla rahapelaamisen kokeminen ongelmalliseksi on yleistynyt selvästi.

Lue lisää>

Pääkaupunkiseudun kaupungit analysoivat yhdessä asukkaidensa hyvinvointia ja terveyttä – eroja on niin kaupunkien välillä kuin niiden sisällä

Pääkaupunkiseudun asukkaat kokevat terveydentilansa paremmaksi kuin suomalaiset keskimäärin, mutta tutkimustuloksista näkyy myös huono-osaisuuden keskittymistä ja suuria väestöryhmien välisiä eroja hyvinvoinnissa ja terveydessä.

Lue lisää>
Artikkeli |  24.05.2022Pekka Mustonen, Pasi Saukkonen, Anu Yijälä

Lähes kaikki helsinkiläiset kannattavat Ukraina-apua – sodan vaikutuksista kuitenkin laajaa huolta

Helsinkiläiset ovat tuoreen barometrikyselyn perusteella lähes yksimielisiä siitä, että sotaa pakenevien ukrainalaisten tulee saada Suomessa kansainvälistä suojelua. Naiset suhtautuivat miehiä myönteisemmin avun antamiseen ukrainalaisille ja olivat myös tehneet miehiä enemmän rahallisia lahjoituksia. Myös huolestuneisuus Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksista oli naisten keskuudessa yleisempää.

Lue lisää>
Artikkeli |  24.02.2022Vesa Keskinen, Jukka Hirvonen

Helsinki-barometri: Asukkaiden arviot Helsingin toimivuudesta asuinpaikkana parantuneet hieman

Asukkaiden halukkuus suositella Helsinkiä asuinpaikkana muille on pysynyt suunnilleen entisellä tasolla, samoin halukkuus suositella omaa asuinaluetta muualla asuville. Oman asuinalueen viihtyisyyttä ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia arvostettiin kyselyvastauksissa.

Lue lisää>
Artikkeli |  01.02.2022Jenni Erjansola

Osallisuus on yhteyttä ja merkityksellisyyttä – havaintoja helsinkiläisten osallisuuden kokemuksista

Osallisuuden kokemus oli kyselytutkimuksen mukaan muita vahvempi korkeasti koulutetuilla, aktiivisesti jonkin yhteisön toimintaan osallistuvilla sekä niillä, jotka kokivat elämänlaatunsa yleisesti hyväksi. Ikääntyneet saivat matalampia osallisuusindikaattorin arvoja kuin nuoremmat vastaajat.

Lue lisää>

Mitä kuuluu helsinkiläisille vauvaperheille?

Helsinkiläisten vauvaperheiden vanhemmat voivat pääsääntöisesti hyvin ja ovat tyytyväisiä elämäänsä, mutta nukkumisongelmat ja uupumus tuovat haasteita arjessa jaksamiseen. Myös korona-aika on koetellut vauvaperheitä keskimääräistä enemmän. Vauvaperheet kaipaavatkin tukea vanhemmuuteen ja vauvan nukkumisvaikeuksiin.

Lue lisää>

Koronapandemian kokemukset osoittivat kirjasto- ja liikuntatilojen suuren merkityksen käyttäjille

Koronapandemian aikana monia vapaa-ajan palvelujen tiloja on suljettu tai käyttöä on rajoitettu. Kyselytutkimuksen mukaan kirjastoon pääsy on erityisen tärkeää toimeentulovaikeuksia kokeville käyttäjille. Liikuntatiloihin pääsyä puolestaan kaipasivat varsinkin nuorten ikäluokkien edustajat.

Lue lisää>
Artikkeli |  21.12.2021Vesa Keskinen, Jukka Hirvonen

Koronarajoitusten poistoon suhtauduttiin ristiriitaisesti – syksyn Helsinki-barometrin tuloksia

Nuoret kannattivat rajoitusten purkua loka–marraskuussa tehdyssä kyselytutkimuksessa, iäkkäämmät vastaajat suhtautuivat asiaan varovaisemmin. Huolestuneisuus koronan vaikutuksista lähipiirille on vähentynyt aikaisempiin kyselyihin verrattuna.

Lue lisää>
Artikkeli |  18.08.2021Suvi Määttä

Viikoittainen harrastus on helsinkiläislapsilla yhteydessä parempaan mielen hyvinvointiin

Helsinkiläislapset, joilla on viikoittainen harrastus, kokevat muita harvemmin yksinäisyyttä, koulustressiä, nukkumisvaikeuksia, mieliala-ailahteluita ja koulukiusaamista.

Lue lisää>
Artikkeli |  13.08.2021Jenni Erjansola

”Tärkein viestini Helsingin päättäjille” – kaupunkipalvelututkimuksen avovastausten antia

Omaa asuinympäristöä ei saa rakentaa liian tiiviiksi, ja asumisen pitäisi olla halvempaa. Liikennettä tulee kehittää kokonaisuutena ja palvelujen saatavuutta parantaa. Tällaisia viestejä kaupunki- ja kuntapalvelututkimukseen vastanneet helsinkiläiset lähettivät päättäjille. Myös eriarvoisuuden torjunta ja ilmastonmuutoksen hidastaminen korostuivat vastauksissa.

Lue lisää>
Artikkeli |  06.08.2021Hanna Ahtiainen

Helsingissä nuoret kohtaavat seksuaalista häirintää etenkin julkisissa tiloissa ja verkossa

Tyttöjen seksuaalisen häirinnän kokemukset ovat jonkin verran yleistyneet. Nuoret, jotka kokevat perheensä taloudellisen tilanteen heikoksi, ovat joutuneet häirinnän ja seksuaaliväkivallan uhriksi muita yleisemmin. Matalan koulutustason perheestä tulevat yläkoululaiset kohtaavat häirintää ja väkivaltaa useammin kuin korkeakoulutettujen lapset.

Lue lisää>
Artikkeli |  05.08.2021Jukka Lehtonen

Pääkaupunkiseudun sateenkaariväki koronakriisissä

Artikkelissa käsitellään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien pääkaupunkiseudun asukkaiden kokemuksia koronakriisistä. Kriisin vaikutukset näkyvät muun muassa etätyöskentelyn ja -opiskelun yleistymisenä, ja vastaajan kokevat sen toisaalta vähentäneen syrjintää mutta lisänneen keskittymisvaikeuksia ja yksinäisyyttä.

Lue lisää>
Artikkeli |  05.08.2021Tapio Rissanen

Sukupuolten tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumisessa kaupungin palveluissa on vielä kehitettävää

Asukkaat pitävät Helsinkiä kaupunkina, jossa jokainen voi elää hyvää elämää sellaisena kuin on. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskyselyn vastaajista 47 prosenttia koki, että kaikkien palvelun käyttäjien tasa-arvo ja yhdenvertaisuus toteutuvat. Syrjintää kaupungin palveluissa ilmoitti itse kokeneensa 19 prosenttia ja epäasiallista kohtelua 17 prosenttia vastaajista.

Lue lisää>
Artikkeli |  05.08.2021Timo Cantell

Pääkirjoitus 2/2021

Tasa-arvoinen ja yhdenvertainen kaupunki on kaikille asukkailleen parempi paikka.

Lue lisää>
Artikkeli |  05.08.2021Hanna Ahlgren-Leinvuo

Ikääntyneiden tulotaso noussut – pienituloisuus keskittyy vanhimpien ikäryhmien naisiin

Minkälainen on ikääntyneiden tulotaso Helsingissä? Kuinka suuri osuus helsinkiläisistä ikääntyneistä on pienituloisia, ja keiden kohdalla pienituloisuusriski on suurin?

Lue lisää>

Selaa artikkeleita

  • Aihealueen mukaan
  • Julkaisuajan mukaan
  • Kvartin numeron mukaan