Artikkelit
Helsinki matkailukaupunkina – vertailua muihin pohjoismaisiin pääkaupunkeihin
Helsingin matkailun vuosikymmen on ollut nousevaa aaltoliikettä, kun tarkastellaan matkailijoiden yöpymistilastoja. Vuonna 2017 nousu kääntyi ennätyksellisen nopeaksi, ja kasvuprosentti oli lähellä Euroopan kärkeä. Pohjoismaiden pääkaupungeilla on matkailukohteina yhteisiä piirteitä, kuten vilkas amerikkalainen ja kiinalainen kysyntä. Toisaalta kaupunkien välillä on useita eroja.
Joulukuu kruunasi kaikkien aikojen toiseksi vilkkaimman matkailuvuoden
Helsingin ennätyksellinen matkailuvuosi 2017 ja ennakkonäkymiä vuodesta 2018
Vuosi 2017 oli Helsingin matkailussa poikkeuksellinen vuosi. Lentoliikenne oli Helsinki-Vantaan kentällä vilkkaampaa kuin koskaan, ja matkailijoiden yöpymiset Helsingissä löivät kaikki aiemmat ennätykset. Tässä artikkelissa tarkastellaan viime vuoden matkailutilastoja, joihin vuotta 2018 koskevia ennakkotietoja peilataan. Samalla tilastotarkastelu liitetään osaksi ajankohtaista keskustelua siitä, miten matkailun kasvuun – ja erityisesti kestävän matkailun edistämiseen – tulisi suhtautua.
Marraskuun matkailu Helsingissä: vilkas vuosi lähenee loppuaan
Tässä kirjoitussarjassa erikoistutkija Pekka Mustonen analysoi kuukausittain Helsinkiin kohdistuvaa matkailua. Vuorossa ovat tällä kertaa vuoden 2018 marraskuun matkailutiedot. Lyhyet raportit pureutuvat ilmiöihin ja muutoksiin tilastolukujen takana, ja niissä pohditaan kunkin ajanjakson erityispiirteitä sekä sivutaan keskeisimpien kilpailijakaupunkien tilannetta. Kirjoittaja ottaa mielellään vastaan palautetta ja toiveita aihepiireistä (pekka.mustonen@hel.fi).
Lokakuun matkailu Helsingissä: kärkimaiden joukko hajautuu
Matkailijoiden yöpymisten määrä Helsingissä kasvoi lokakuussa vuoden takaiseen nähden, ja erityisesti ulkomaisissa matkailijoissa oli nousua. Kärkimarkkinat ovat edelleen kehittyneet hieman eri suuntiin, kun Saksan, Venäjän ja Yhdysvaltojen asema vahvistui matkailijoiden lähtömaina ja Britannia, Japani, Kiina ja Ruotsi taas heikkenivät.
Kolme kärkimaata erottuu nyt selvästi Helsingin matkailutilastoissa
Matkailukatsaus keskittyy tällä kertaa Helsinkiin syyskuussa kohdistuneeseen matkailuun, ja samalla silmäillään vuoden kolmea ensimmäistä neljännestä. Matkailu on jatkunut vilkkaana, vaikka viime vuoden ennätyslukemiin ei ole ylletty. Verrattuna aiempiin vuosiin kolme kärkimaata, eli tällä hetkellä venäläiset, saksalaiset ja yhdysvaltalaiset, ovat kasvattaneet kolmen vuosineljänneksen aikana kaulaansa muihin lähtömaihin nähden.
Elokuu oli Helsingin matkailussa pitkän aikavälin vertailussa vilkas
Elokuu nousi tällä kertaa Helsingin matkailukesän vilkkaimmaksi kuukaudeksi. Edellisten kuukausien tapaan Helsingin matkailun kasvu näyttää rauhoittuneen, kun verrataan vuoden takaisiin lukuihin. Samalla on muistettava, että vuonna 2017 matkailutilastot kohosivat ennätyksellisen korkealle tasolle, ja kuluvan vuoden elokuukin näyttäytyy hyvin vilkkaana, jos sitä vertaa esimerkiksi kahden vuoden takaiseen.
Kotimaiset matkailijat vetivät heinäkuun yöpymiskasvun miinukselle
Kuluva vuosi on ollut Helsingin matkailun kasvuprosenttien näkökulmasta ollut hieman erilainen kuin ennätyksellinen vuosi 2017. Odotettu käänne alaspäin etenkin yöpymistilastoissa on tapahtunut ja laskua on ollut varsinkin kotimaisten matkailijoiden yöpymisissä. Matkailu pysyy tästä huolimatta vilkkaana. Tässä artikkelissa katsotaan heinäkuun matkailutilastoja sekä koko alkuvuotta.
Helsingin ennätyksellinen matkailuvuosi 2017 ja näkymiä tulevaan
Vuosi 2017 oli Helsingin matkailussa poikkeuksellinen vuosi. Lentoliikenne oli Helsinki-Vantaan kentällä vilkkaampaa kuin koskaan, ja matkailijoiden yöpymiset Helsingissä löivät kaikki aiemmat ennätykset. Tässä artikkelissa tarkastellaan viime vuoden matkailutilastoja sekä luodaan silmäys kuluvan vuoden alkupuoliskoon. Samalla tilastotarkastelu liitetään osaksi ajankohtaista keskustelua siitä, miten matkailun kasvuun – ja erityisesti kestävän matkailun edistämiseen – tulisi suhtautua.
Toukokuun tilastot ennustavat Helsinkiin viime vuoden kaltaista matkailukesää
Kevään aikana on nähty merkkejä Helsingin matkailussa viime vuonna koetun hurjan kasvun hiipumisesta. Toukokuussa ulkomaisten matkailijoiden yöpymisiä oli vielä aavistuksen verran vuoden takaista enemmän, mutta kaikkien yöpymisten määrä yhteen laskettuna väheni hieman. Luvut ennakoivat silti kiireitä lentokentälle ja myös täysiä hotelleja Helsinkiin tällekin kesälle.
Mitä tiedämme Helsingin ja Tallinnan välisestä matkailusta tilastojen valossa?
Helsingin ja Tallinnan välinen matkailu on kasvanut erityisen voimakkaasti 2010-luvulla. Jos virolaisten matkustaminen Helsinkiin ja suomalaisten matkustaminen Tallinnaan jätettäisiin ottamatta lukuun, molempien kaupunkien matkailutilastot näyttäisivät huomattavan erilaisilta. Uutta on, että Tallinnaan suuntautuva matkailu on kuitenkin yhä vähemmän riippuvaista suomalaisista turisteista. Tässä katsauksessa esitellään tuoreita tilastoja ja pureudutaan paitsi niiden kuvaamiin ilmiöihin ja trendeihin, myös tilastoinnin ongelmiin.
Matkailu kasvoi huhtikuussa, mutta kasvu ei näy yöpymistilastoissa
Viime vuosi oli useallakin mittarilla mitattuna ennätyksellinen matkailuvuosi Helsingissä, joten jonkinlainen kasvun hiipuminen on ollut odotettavissa. Suomeen ja Suomen kautta suuntautuva matkailu kuitenkin kasvaa esimerkiksi lentotilastojen perusteella edelleen huimasti, mutta kasvu ei ole parina kevätkuukautena näkynyt Helsingin majoitustilastoissa.
Matkailun kasvu jatkuu – maaliskuussa yöpymisissä silti notkahdus
Maaliskuinen Helsinki näyttäytyi pitkästä aikaa majoitustilastojen valossa hieman erilaisena kuin mihin viime aikoina on totuttu. Siinä missä vuoden takainen maaliskuu oli muun muassa kansainvälisten urheilukilpailujen ansiosta harvinaisen vilkas, nyt matkailijoiden yöpymisten määrä oli siihen verrattuna hieman vähäisempi.
Kiinalaisten yöpymiset Helsingissä taas helmikuussa jyrkkään kasvuun
Urbaanista urbaaniin
Turismi on erikoinen ilmiö. Ihmiset maksavat joskus paljonkin siitä, että pääsevät jonnekin toiseen paikkaan tai jostain paikasta pois. Matkalta palattuaan he ovat jälleen siinä samassa paikassa, mistä he lähtivät. Mukanaan heillä on vain muistot ja ehkä valokuvia, joitakin matkamuistoja ja kenties karttunutta kulttuurista pääomaa. Ja todennäköisesti tarve lähteä uudelleen matkalle.
Matkailun kasvu jatkui Helsingissä tammikuussa
Kuluva vuosi näyttää tammikuun perustella alkavan Helsingin matkailussa edellisen vuoden tapaan kasvu-uralla. Kaikki rekisteröidyt yöpymiset mukaan lukien kasvuprosentti oli 3,4. Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät 10,6 prosenttia, mutta kotimaisten yöpymisten lasku hidasti yöpymistilastojen kokonaiskasvua.
Ennätyksellinen matkailuvuosi huipentui ennätykselliseen joulukuuhun
Edellisen vuoden joulukuuhun verrattuna matkailijoiden yöpymisten kokonaismäärä Helsingissä kasvoi 19 prosenttia. Kotimaisten kävijöiden yöpymiset lisääntyivät jonkin verran ulkomaalaisia yöpymisiä enemmän. Tämä on mielenkiintoinen havainto, koska useimmiten tilanne on ollut toisinpäin.
Helsingin matkailu ylitti jo marraskuun 2017 lopussa koko edellisvuoden luvut
Tilastojen pohjalta loppusyksyn tarina on Helsingin matkailussa hyvin samankaltainen kuin mihin jo viime vuoden muiden kuukausien raporteissa on totuttu. Yöpymisten kasvu jatkui hurjana, ja jo marraskuun loppuun kertyneet matkailijoiden yöpymiset riittävät nostamaan vuoden 2017 kaikkien aikojen kärkeen. Marraskuussa rekisteröityjen yöpymisten määrä kasvoi Helsingissä peräti 16,5 %.
Lokakuun matkailutilastoissa luodaan katsaus koko pääkaupunkiseutuun
Matkailijoiden yöpymiset Helsingissä jatkoivat myös lokakuussa kasvuaan. Ennakoitavissa on, että neljän miljoonan yöpymisen raja menee koko vuoden osalta ensi kerran rikki. Uutta tämänkertaisessa raportissa on muun muassa katsaus koko pääkaupunkiseudun tilanteeseen.
Syyskuun matkailuluvuissa näkyvät koripalloturistit ja kotimainen kasvu
Matkailijoiden yöpymiset Helsingissä jatkoivat syyskuussa kasvuaan. Kotimaisten kävijöiden yöpymiset palasivat kesän hieman hiljaisemman jakson jälkeen taas kaksinumeroiseen nousuun, mikä siivitti kokonaiskasvun jopa 16 prosenttiin.
Selaa artikkeleita
Kirjoittajan mukaan
- Ainokaisa Tarnanen
- Anita Haataja
- Anna Idström
- Anna-Liisa Niemelä
- Anna-Maija Castrén
- Anniina Miettinen
- Annina Ala-Outinen
- Annukka Jyrämä
- Anssi Vartiainen
- Antti Hautamäki
- Antti Malinen
- Anu Henriksson
- Anu Henriksson
- Anu Yijälä
- Ari Jaakola
- Ari Niska
- Arto Koskelo
- Asta Manninen
- Auri Lyly-Falk
- Carl-Magnus Roos
- Charles Landry
- Claudia Bergroth
- Eeva Kostiainen
- Eija Laihinen
- Eija Pyyhtiä
- Eija Rauniomaa
- Eija Rauniomaa
- Eila Ratasvuori
- Elias Willberg
- Elina Leinonen
- Elina Maaniitty
- Elisa Pulkkinen
- Elise Haapamäki
- Enni Airaksinen
- Esa Nikunen
- Hanna Ahlgren-Leinvuo
- Hanna Ahtiainen
- Hanna Wass
- Heidi Taskinen
- Heikki A. Loikkanen
- Heikki Helin
- Helena Kotro
- Heli Ansio
- Heli Sjöblom-Immala
- Henri Laukkanen
- Henrik Lönnqvist
- Henrikki Tenkanen
- Hertta Sydänlammi
- Heta Itämäki
- Ilkka Susiluoto
- Inkeri Vähä-Piikkiö
- Ira Verma
- Irma Sippola
- Jaakko Ikonen
- Jaana Hyvärinen
- Jarkko Rasinkangas
- Jarmo Nieminen
- Jenni Erjansola
- Jenni Kuoppa
- Jenni Neuvonen
- Jenni Väliniemi-Laurson
- Jeremias Kortelainen
- Johanna Lammi-Taskula
- Johanna Hietamäki
- Johanna Lilius
- Jonas Sjöblom
- Juha Suokas
- Jukka Hirvonen
- Jussi Kulonpalo
- Kaisa Oksanen
- Kari Hyytiäinen
- Karoliina Bergström
- Katariina Kainulainen-D’Ambrosio
- Katariina Saarela
- Kati Katajisto
- Katja Vilkama
- Krista Nieminen
- Laika Nevalainen
- Laura Ansala
- Lauri Tuomi
- Leena Hietaniemi
- Liisi Ylönen
- Liselotte Bicknese
- Lukas Behrend
- Maija Faehnle
- Mari Vaattovaara
- Maria Salonen
- Maria Valaste
- Marianne Forsell
- Marjukka Weide
- Martti Tuominen
- Mats Stjernberg
- Matti Autio
- Matti O. Hannikainen
- Meri Norola
- Mervi Ilmonen
- Mika Kortelainen
- Mika Mäkelä
- Mika Ronkainen
- Mikko Jääskeläinen
- Minna Salorinne
- Netta Mäki
- Nina Ahola
- Olli Nuutila
- Olli Voutilainen
- Oskar Rönnberg
- Oskari Harjunen
- Outi Rissanen
- Päivi Kippo-Edlund
- Pasi Mäenpää
- Pasi Saukkonen
- Pekka Borg
- Pekka Lahti
- Pekka Mustonen
- Pekka Valkama
- Pekka Vuori
- Perttu Saarsalmi
- Petri Tapio
- Petronella Lehtelä
- Petteri Räisänen
- Petteri Huuska
- Pia Houni
- Reetta Sariola
- Ritva Viljanen
- Sami Kajalo
- Samu Nyström
- Sanna Ranto
- Seppo Aalto
- Seppo Laakso
- Simo Laakkonen
- Sini Askelo
- Stina Högnabba
- Stina Högnabba
- Susa Eräranta
- Tamás Lahdelma
- Taru Lindblom
- Tea Lönnroth
- Tea Tikkanen
- Teemu Kemppainen
- Teemu Vass
- Tiina Luoma
- Timo Cantell
- Timo M. Kauppinen
- Tuomas Tavi
- Tuomo Martikainen
- Tuukka Saarimaa
- Tuula Joronen
- Tuuli Toivonen
- Vaula Tuomaala
- Veera Moll
- Veikko Eranti
- Veikko Isotalo
- Venla Bernelius
- Vesa Keskinen
- Vesa Vihanninjoki
- Vilma Ahonen
- Vuokko Heikinheimo
Aihealueen mukaan
Julkaisuajan mukaan
- Joulukuu 2020
- Lokakuu 2020
- Syyskyy 2020
- Elokuu 2020
- Kesäkuu 2020
- Toukokuu 2020
- Huhtikuu 2020
- Maaliskuu 2020
- Helmikuu 2020
- Tammikuu 2020
- Joulukuu 2019
- Lokakuu 2019
- Syyskyy 2019
- Elokuu 2019
- Kesäkuu 2019
- Toukokuu 2019
- Huhtikuu 2019
- Maaliskuu 2019
- Helmikuu 2019
- Tammikuu 2019
- Joulukuu 2018
- Marraskuu 2018
- Lokakuu 2018
- Syyskyy 2018
- Elokuu 2018
- Heinäkuu 2018
- Kesäkuu 2018
- Toukokuu 2018
- Huhtikuu 2018
- Maaliskuu 2018
- Helmikuu 2018
- Tammikuu 2018
- Joulukuu 2017
- Marraskuu 2017
- Lokakuu 2017
- Syyskyy 2017
- Elokuu 2017
- Heinäkuu 2017
- Kesäkuu 2017
- Toukokuu 2017
- Huhtikuu 2017
- Maaliskuu 2017
- Tammikuu 2017
- Joulukuu 2016
- Marraskuu 2016
- Lokakuu 2016
- Syyskyy 2016
- Elokuu 2016
- Heinäkuu 2016
- Kesäkuu 2016
- Toukokuu 2016
- Huhtikuu 2016
- Maaliskuu 2016
- Tammikuu 2016
- Joulukuu 2015
- Marraskuu 2015
- Elokuu 2015
- Maaliskuu 2015
- Helmikuu 2015
- Joulukuu 2014
- Syyskyy 2014
- Elokuu 2014
- Toukokuu 2014
- Tammikuu 2014
- Joulukuu 2013
- Kesäkuu 2013
- Huhtikuu 2013
- Maaliskuu 2013
- Tammikuu 2013
Kvartin numeron mukaan
- Kvartti 2/2020
- Kvartti 1/2020
- Kvartti 4/2019
- Kvartti 3/2019
- Kvartti 1/2019
- Kvartti 4/2018
- Kvartti 3/2018
- Kvartti 1/2018
- Kvartti 4/2017
- Kvartti 3/2017
- Kvartti 4/2016
- Kvartti 3/2016
- Kvartti 1/2016
- Kvartti 4/2015
- Kvartti 2/2015
- Kvartti 1/2015
- Kvartti 3/2014
- Kvartti 2/2014
- Kvartti 1/2014
- Kvartti 4/2013
- Kvartti 2/2013
- Kvartti 1/2013
- Vain verkossa