Helsinki
Sivustoa ei enää päivitetä 1.3.2023 alkaen.

Helsingin kaupunginkanslian julkaisemat uudet tutkimusartikkelit löytyvät sivustolta kaupunkitieto.hel.fi.
  • Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Tuomas Uusheimo.

Blogikirjoitus |  18.06.2015Tero Lahti

Huomenna Helsinkiin muuttaa 109 ihmistä

Keskimääräistä päivää ei ole olemassa, mutta leikitelläänpä hetki ajatuksella, että huominen elettäisiin täysin keskiarvossa. Mitä Helsingissä tapahtuisi?

Tilastot kertovat Helsingistä paljon. Sikäli kun huomenna Helsingissä on taas aivan normaali päivä, keskimäärin 19 lasta syntyy ja 14 ihmistä kuolee kaupungissa. Helsingin väkiluku kasvaa luonnollisen väestönkasvun takia lähes 2 000 ihmisellä vuosittain.

Samalla kun keskimäärin 109 henkilön muuttolaatikot saapuvat pääkaupungin kuntarajan sisään, vie muuttoauto 90 kaupunkilaista muualle. Muuttovoittona Helsinki saa vuodessa lähes 7 000 uutta asukasta. Kaupunki kasvaa koko ajan, sillä Helsinkiin rakentuu keskimäärin 12 uutta asuntoa joka päivä.

Kaupunki ei nuku koskaan. Huomenna kaupungin sisällä matkataan raitiovaunulla keskimäärin 157 500 ja metrolla 176 400 kertaa. Raitio- ja metroverkko jouduttaa vuosittain noin 120 miljoonaa matkaa.

Lisäksi huomenna noin 41 860 matkustajaa lentää Helsinki-Vantaan lentokentän kautta tehden kentästä ylivoimaisesti Suomen liikennöidyimmän. Sinne laskeutuu lentokone joka viides minuutti.

Helsinkiläiset kokevat joka päivä tunteiden koko kirjon. Huomenna Helsingissä solmitaan keskiarvoisesti 10 avioliittoa – ja viisi liittoa päättyy eroon.

Joka päivä lähes 1 400 ihmistä hiljentyy Helsingin tuomiokirkossa ja 760 ihmistä jännittää kasinolla. Keskimäärin 30 päihtynyttä otetaan järjestyspoliisin toimesta säilöön. Tilastot eivät kuitenkaan kerro, onko säilöönoton taustalla liian isot ilot vai liian suuret surut.

Poliisi kirjaa joka päivä pääkaupungissa keskimäärin 285 rikosta, joista noin puolet on omaisuusrikoksia. Ja yksi epäonninen kuolee Helsingissä keskimäärin huomennakin tapaturmaisesti tai väkivaltaisesti.

Huomennakin keskimäärin kirjaa 24 500 lainataan kaupungin kirjastoista. Eikä luku pidä sisällään niitä teoksia, jotka luetaan paikan päällä. 2 240 lippua myydään kaupungin eri teattereihin ja oopperaan. Ja 640 henkilöä käyttää keskimäärin Helsingin kaupungin tietokeskuksen verkkopalveluja etsien lisää tietoa Helsingistä ja helsinkiläisistä.

Tietokeskus vastaa myös huomenna Helsinkiä koskevien tilastojen tuottamisesta kaupunkiorganisaatiossa. Tilastojen tavoitteena on olla päätöksenteon tukena parantamassa helsinkiläisten hyvinvointia ja edistää elinvoimaista Helsinkiä.

Samalla on kuitenkin syytä muistaa, että numerot eivät ole vain numeroita: niistä jokaisen taustalla on oma tarinansa.

(Tilastolukujen lähde: Helsingin tilastollinen vuosikirja 2014.)

Tero Lahti on Helsingin kaupungin tietokeskuksen tiedottaja.

Kommentoi